εθνικη τραπεζα κεντρικα επικοινωνια
Σκοπιανό: Νέο εμπόδιο η «μακεδονική» ταυτότητα - Επιμένουν τα Σκόπια - Νίκολα Ντιμιτρόφ: «Αδιαπραγμάτευτα εθνικότητα, γλώσσα και ταυτότητα» – Βόμβα Νίμιτς: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ θέμα ταυτότητας» - Νίκος Κοτζιάς: Το θέμα θα λυθεί μέχρι τον Ιούνιο
Νίκολα Ντιμιτρόφ: Αδιαπραγμάτευτα εθνικότητα, γλώσσα και ταυτότητα – Βόμβα Νίμιτς: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ θέμα ταυτότητας - Αισιοδοξία Κοτζιά: Το θέμα θα λυθεί έως τον Ιούνιο
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά.
https://xzjiotqy.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το απόγευμα της Πέμπτης (01/02/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
https://naygrgqk.blogspot.com/2019/05/blog-post_141.html
εθνικη τραπεζα κεντρικα επικοινωνια
Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των εξελίξεων με βάση την ενημέρωση που ήρθε από τα Σκόπια για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μάθιου Νίμιτς, αλλά και για τις από εδώ και πέρα κινήσεις.
Ωστόσο, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η πλευρά των Σκοπίων θέτουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.
Ντιμιτρόφ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες
Αδιάλλακτος ως προς την ονομασία και τους αλυτρωτισμούς και άκρως προκλητικός εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων. Κι ενώ είχε ακριβώς δίπλα του τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ τίναξε τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό στον αέρα λέγοντας, «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα». Όμως ο σκοπιανός ΥΠΕΞ δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε το κρεσέντο των προκλήσεων λέγοντας ότι: «η "μακεδονική" γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε μεταξύ άλλων. «Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα με αξιοπρεπή τρόπο, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους γείτονές μας τους Έλληνες», τόνισε ο Ντιμιτρόφ. Συνεχίζοντας τις απίστευτες προκλήσεις μιλώντας για... μακεδονική γλώσσα είπε πως «καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε "Μακεδόνες" και να μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα».
«Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε.
«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη και από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει λύση που να σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τότε θα βρεθεί», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».
Βόμβα Νίμιτς: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ θέμα ταυτότητας
Με τη σειρά του, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση και υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας».
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν την εξεύρεση λύσης απαραίτητη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών των Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων.
Αισιόδοξος ο Κοτζιάς: Το θέμα με τα Σκόπια θα λυθεί μέχρι τον Ιούνιο
Παρά τις δηλώσεις των Νίμιτς και Ντιμιτρόφ, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί ως τον Ιούνιο.
Σε συνέντευξή του στο Reuters επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με τα Σπόπια για το όνομα. «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε, δίνοντας, μάλιστα, και περισσότερες πληροφορίες για το επίμαχο σύμφωνο που θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο. «Δεν πρόκειται για ένα ελληνικό κείμενο που περιέχει μόνο τις απόψεις μας, ούτε ένα συμβιβασμό. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».
ελληνικα προιοντα με μεγαλη ζητηση στο εξωτερικο
No comments:
Post a Comment