Friday, February 15, 2019

αβ βασιλοπουλος κερκυρα κοντοκαλι

pt cruiser салон

Η επιστολή - που φέρνει στο φως το cretalive.gr και ο δημοσιογράφος Κωστής Μαυρικάκης - φυλάσσεται στα αρχεία Αϊνστάιν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, έχει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 1953 και βασικός παραλήπτης είναι ο συγγραφέας, κριτικός δημοσιογράφος και πεζογράφος Θέμος Κορνάρος.


https://xzjiotqy.blogspot.com/2019/04/blog-post_8.html

Ο Κορνάρος συνελήφθη από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της Κατοχής, κρατήθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου και υπέστη βασανιστήρια. Αποφυλακίστηκε μετά την απελευθέρωση, αλλά εξαιτίας των αριστερών του πεποιθήσεων, συνελήφθη ξανά και εξορίστηκε στον Άη Στράτη.


αβ βασιλοπουλος κερκυρα κοντοκαλι

αβ βασιλοπουλος κερκυρα κοντοκαλι

Ο Αη Στράτης πλημμύρισε από εξόριστους από το 1946 έως και το 1949, 5.000 άντρες και 500 γυναίκες. Με τη λήξη του εμφύλιου, το Σεπτέμβρη του 1949, έως και το 1962, στην τρίτη περίοδο ενεργοποίησης του στρατοπέδου, θα μεταφερθούν αρχικά εκεί 1.800 «αμετανόητοι» αριστεροί από τη Μακρόνησο.


Ανάμεσα στους εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές, και ο Έλληνας και κρητικός λογοτέχνης από τους πιο γόνιμους της γενιάς του ’30, από το χωριό Σίβας της Μεσαράς, ο Θέμος Κορνάρος, γνωστός για τη δράση και το έργο του.


Σύμφωνα με το cretalive.gr, το Νοέμβριο του 1949 ο Θέμος Κορνάρος με μια συγκλονιστική δισέλιδη επιστολή γραμμένη στα αγγλικά με τίτλο «Ένα γράμμα για την Ειρήνη» με υψηλά λυρικά και έντονα ποιητικά στοιχεία, με απόσπασμα από στίχους του έλληνα κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, καλεί τους διανοούμενους όλου του κόσμου να καταγγείλουν το στυγνό πρόσωπο του φασισμού στην Ελλάδα και κάνει γνωστό σ’ ολόκληρη τη Δύση τις απάνθρωπες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καθώς και τις διώξεις των πνευματικών ανθρώπων για τα πιστεύω και τις ιδέες τους. Και καταλήγει με τον συγκλονιστικό επίλογο ότι «…κοκκινίζω μπροστά στους φύλακες του πνεύματος που είναι τόσο πρόθυμοι να εξαπατηθούν ή να αναζητήσουν καταφύγιο με κενά λόγια. Δεν πρέπει πλέον να παίζουμε με τις λέξεις. Η σιωπή τώρα πια είναι καλύτερη. Είναι απαραίτητη η βαθιά συγκέντρωση, η εργασία και η σοβαρή πνευματική δουλειά, αφού μετά τον πόλεμο, τα φώτα του πνεύματος δεν θα εξασθενίσουν περισσότερο. Το ανθρώπινο ον είναι δυνατό. Θα κερδίσει τελικά, ανεξάρτητα από την τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι ιδεολόγοι και οι συγγραφείς».


epistoli 2



μαιευτηριο μητερα ωρες επισκεπτηριου
https://wfmfieyy.blogspot.com/2019/03/blog-post_84.html

No comments:

Post a Comment